Как да намерим лесно място за паркиране? Математици изчислиха...

Учените идентифицираха три различни типа хора, които търсят място
1 окт 2019 12:04, Нели Христова
19
Как да намерим лесно място за паркиране? Математици изчислиха...
Снимка: Pixabay

Най-трудната част от шофирането определено е намирането на паркомясто. Особено в претъпкани молове и магазини. Но двама американски учени се заеха по математически начин да решат проблема.

Във видео, показано от Института Санта Фе, Пол Крапивски и Сидни Реднър публикуват изследователска статия за стратегиите за паркиране. Идеята е в това да се измисли най-добрия начин. Очевидно е, че всички искат перфектното място за паркиране да бъде възможно най-близо до входа и търсенето му и след това излизането да отнема най-малко време.

Учените идентифицираха три различни типа хора, които търсят място за паркиране, всеки със собствена стратегия за решаване на този класически проблем, след което показаха чия е най-добра.

"Смирените" шофьори са тези, които биха предпочели да заемат първото празно място, което видят, независимо колко трябва да карат, за да излязат от паркинга - те просто искат да се справят с паркирането възможно най-бързо. "Благоразумните" шофьори пък винаги се опитват да паркират колкото се може по-близо до входа на търговския център, например. И накрая, "оптимистичните" шофьори просто играят комар и искат да паркират точно до входа, ако обаче мястото не е заето, обикалят докато то или друго подобно се освободи.

Още новини от автомобилния свят четете на сайта на AutoMedia.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До горд учителЕвала. Аз само на един му откачих чистачките и му ги заврях по ауспусите. Малко, но от сърце!
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да направят и изследване в Младостите.Там модела им ще включва, като възможни места за паркиране пешеходни тротоари и градинки.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стратегията ми е различна, според зависи - ако е претъпкано - паркирам на 1то свободно място. Ако ще се наложи да мъкна - гледам да е най-близо до входа, особено ако количките не са резрешени. Ако има места - гледам да спра, където ще ми е лесно да отворя вратите максимално.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До смях"Първото свободно място е най-доброто място."Първото свободно място, където има видео наблюдение ...
11
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До zeusПробвай сщото, но да си на 800 метра от входа, да вали и да имаш 2 или 3 деца бягащи около теб.
10
0
 
11
 
! Отговори
Лудко преди 4 години
Добре де, видовете ги видяхме. Някой може ли да ми каже какво точно са "изчислили математиците", че нищо не разбрах от статията?
9
0
 
9
 
! Отговори
zeus преди 4 години
Има и още видове, аз например гледам да спра най-далеч от входа, където обикновено има най-много места и по-малко движение на автомобили и претъпнаки колички. Няма да ми се счупят краката ако походя половин минута, не разбирам хора, които гледат да вкарат колата едва ли не в магазина.
8
2
 
6
 
! Отговори
Академик преди 4 години
Тия математици вероятно са от каймака на науката в САЩ. Единствените "по-добри" са британските учени, но те с такива тривиални проблеми като паркирането не се занимават. Тях ги вълнуват по-скоро неща като "кое подземно ниво на паркинга е най-добро за орален секс при гей двойки" и др. под. проучвания :)))
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"лесно място" тва да не е 3 обикновени места, за да ти е по-лесно да сложиш колата?
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-скоро далече от другите автомобили, че ми е омръзнало да ми удрят вратите.
5
3
 
20
 
! Отговори
Миро преди 4 години
И четвърти тип-селяците. Винаги паркират пред входа на блока, защото са свикнали в монтанското село да оставят коалта пред портата/вратника.
4
2
 
10
 
! Отговори
смях преди 4 години
Само човек с много свободно време или пълен безделник може да обикаля в мол или паркинг, за да намери идеалното паркомясто. Първото свободно място е най-доброто място. Много скоро ще е лукс изобщо да стигнем и до него с такава лавинообразна потребност от коли.
3
0
 
0
 
! Отговори
От 3 преди 4 години
Баси хтърчето майна ....
2
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На 2-3 години сме от самопаркираи се коли :DНе е ли супер!
1
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЯд те е, че някой хора имат по 70 000 лева за кола, а ти не можеш и колело на изплащане да си позволиш, нали ;)

Спонсорирани публикации